
The ACR forwarded the following questions to the FDA MQSA for review and response regarding the 
2023 Amended MQSA Final Regulations that become effective September 10, 2024. If you have a 
specific question related to meeting the regulatory requirements or the FDA’s response to the questions 
posted below, we encourage you to directly contact the FDA, through the MQSA Facility Hotline, at 
telephone number 1-800-838-7715 or email MQSAhotline@versatechinc.com. 
 

Q. I am writing to ask for your assistance in connecting me with someone who may be able to 
clarify the definitions for the new ACR BI-RADS categories that will be implemented in 
September 2024 as part of the FDA-MQSA mandate. I would greatly appreciate your help with 
this matter. 

 ACR BI-RADS 0 - Incomplete 
 Now 2 separate categories : 
 needing additional imaging OR prior mammograms 
 Needs 2 separate letters 
 Needs to be tracked separately in QC 

A. FDA Response: Please note that the MQSA requirement that every report must include an 
overall assessment of findings refers to the assessment statements listed in the regulations, not 
the ACR BI-RADS categories (nor their alphanumeric codes). Physicians are permitted to add a 
BI-RADS code if desired, but such a code alone does not satisfy the MQSA assessment 
requirement. 

The assessment statement “Incomplete: Need additional imaging evaluation and/or prior 
mammograms for comparison” does not appear in either the existing MQSA regulations, which 
are currently in effect, or the amended regulations which will be in effect as of September 10, 
2024. Under the existing regulations, there is a single Incomplete assessment statement, 
“Incomplete: Need additional imaging evaluation” (see 21 CFR § 900.12(c)(1)(v)). However, the 
use of the combined assessment statement “Incomplete: Need additional imaging evaluation 
and/or prior mammograms for comparison” was approved on August 29, 2003, as part of MQSA 
Alternative Standard #11, “Modifications in the Assessment Categories Used in Medical 
Reports.”  

Under the amended regulations, there will be two Incomplete assessment statements, 
“Incomplete: Need additional imaging evaluation” and “Incomplete: Need prior mammograms 
for comparison.” These statements reflect FDA’s recognition that some mammograms require 
comparison for interpretation, while some mammograms require additional imaging to reach a 
final interpretation. Additionally, the two Incomplete assessment categories have different 
reporting requirements. When the assessment category “Incomplete: Need prior mammograms 
for comparison” is used, a follow-up report to the mammographic examination with an 
assessment category identified in 21 CFR 900.12(c)(1)(iv)(A) through (E) [“Negative,” “Benign,” 
“Probably Benign,” “Suspicious,” or “Highly Suggestive of Malignancy,”] must be issued within 
30 calendar days of the initial report whether or not comparison views can be obtained, 
whereas the assessment category “Incomplete: Need additional imaging evaluation” does not 
require a follow-up report to the mammographic examination be issued within a specified time 
frame.  



If additional imaging was recommended and the results of the follow-up examination are 
available within 30 calendar days of the initial examination, the facility has the option of 
combining the results into one lay summary (rather than providing two lay summaries). If one 
combined lay summary is provided, it must state specifically that it refers to both the initial and 
the follow-up examinations. If the results of the follow-up examination are not available within 
30 calendar days of the initial examination, the facility must provide two lay summaries, one for 
the initial examination and one for the follow-up. Each must be provided within 30 calendar 
days of the examination it covers. 

Please note, the Division of Mammography Quality Standards (DMQS) is actively reviewing all 
the approved alternative standards to determine compliance with the amended regulations. 
Therefore, DMQS encourages facilities to use the two separate Incomplete assessment 
categories when the rules become effective on September 10, 2024.   

Q. There is one new regulation that seems incomplete, the updated BIRADS for Benign with 3 new 
assessment categories. I can't find what the new updated assessment categories for benign 
actually are. Can you help? 
 

A. FDA Response: There is no change to the Benign assessment statement, which remains just the 
word “Benign.” The three new assessment statements are “Post-Procedure Mammogram for 
Marker Placement” (identical to approved alternative standard #12), “Known Biopsy-Proven 
Malignancy” (identical to approved alternative standard #11), and “Incomplete: Need Prior 
Mammograms for Comparison.” 

 
Under the amended regulations, the explanatory language for the negative and benign 
assessment categories was updated. For each assessment category, the required assessment 
statement is only the word or phrase in quotation marks. As in the existing regulations, each 
assessment statement, identified in quotation marks, is followed by explanatory language, 
which is not in quotation marks. This explanatory language not in quotation marks is intended to 
provide an explanation of the assessment category in order to promote its consistent use, but it 
is not part of the assessment statement, and is not required to be included in the report to the 
referring healthcare provider nor in the lay summary to the patient.  

 
The explanatory language for the negative assessment was updated to “Nothing to comment 
upon (if the interpreting physician is aware of clinical findings or symptoms, despite the negative 
assessment, these shall be documented and addressed.” The explanatory language for the 
benign assessment category was updated to “Also a normal result, with benign findings present, 
but no evidence of malignancy (If the interpreting physician is aware of clinical findings or 
symptoms, despite the benign assessment, these shall be documented and addressed).” 
 

Q. How does a facility know what breast density report requirements to follow; state or federal? 
Does the facility need to include two breast density statements in the report? 
 

A. FDA Response: The FDA will require that the specific Federal density assessments and 
notification statements be included verbatim in every report to the referring healthcare 
provider and every lay summary to the patient, respectively. In some States, facilities may be 
required to issue both the State and Federal notifications to patients, to satisfy the respective 
State and Federal requirements. We recommend that facilities check with its State to ensure 



compliance with its requirements. The final rule does not prohibit facilities from providing 
patients with additional information, including information that may be required by any 
applicable State breast density reporting requirements. However, any additional information 
given to patients should be separate and distinct from the required Federal breast density 
notification statements, which must be used verbatim and must not be altered.  

 
Q. In the amended regulations, page 15135, first column third paragraph: Display that has not met 

premarket authorization requirements for use in interpreting mammograms will be in violation 
of the MQSA quality standards regulation. However, premarket authorization is required by the 
FDA for displays intended for use in mammographic interpretation, so this nuance should not 
impact which displays can be used for mammographic interpretation, correct? 
 

A. FDA Response: All devices used in mammography must have met the applicable FDA premarket 
authorization requirements for medical devices of that type with that intended use. This applies 
to devices used in the acquisition, processing, or display of digital mammographic images. A 
display device used in the interpretation of digital mammographic images generally needs to 
have 510(k) clearance prior to being used in a mammographic facility. Not all equipment needs 
clearance or approval; for example, some devices, such as medical image storage devices (e.g., 
PACS), may be exempted from premarket notification requirements. 

 
The FDA classifies a device based on its intended use (IU), indications for use (IFU), and the level 
of risk that the device poses to the patient and/or the user. Before a medical device, such as a 
mammography unit or a display monitor, can be marketed in the United States, it must meet 
any applicable FDA premarket authorization requirements. If a device is cleared or approved by 
the FDA for use in mammography, this will be stated in the IFU. 

 
Also note that facilities are responsible for ensuring that any equipment they use in the 
acquisition, processing, interpretation, retention, and retrieval of mammographic images be 
compatible, in order to facilitate mammography practice and to allow compliance with the 
record retention, transfer, and release provisions in § 900.12(c)(4) of the final rule. 

 
Q. Where do I find a list of approved RWS that facilities may continue to use after the 

implementation of the final regulations? 
 

A. FDA Response: If it is unclear whether a facility’s display device is intended for mammography, 
it is recommended that the facility request a copy of the 510(k) Summary with the Indications 
for Use (IFU) statement from the manufacturer of the mammography unit and/or display device 
to ensure it is intended for use in mammography. Facilities may also look up their display 
device’s 510(k) status at https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfpmn/pmn.cfm.  
 

Q. If the FDA approval letter of an RWS states that the equipment is specifically approved for Full 
Field Digital Mammography or Digital Mammography, can this be used for DBT mammography 
as well? 
 

A. FDA Response: Generally, yes. However, it is recommended that the facility contact the 
manufacturer for its intended use.  

 


